logo LaTortue

La Tortue

Land

Belgie

Fabrikant

La Tortue

Website

 

Info

 

Actief van

1950

Actief tot

1973

Types

 

Klik op 1 van de onderstaande afbeeldingen voor grotere foto’s en de eventuele uitleg erbij...  Navigeer daarna door de foto’s met de knoppen bovenaan het scherm.                                                                      

 Klik op het logo en ga direct naar
 de informatie over het merk

Restauraties

Klik op de link in de kolom PDF of HTML voor de gewenste versie (indien beschikbaar...)

Type

Door

Verslag PDF

Verslag HTML

-

-

-

-

 

Informatie:

Info van St-BvoC

Het merk La Tortue werd in 1950 opgericht door Baron (Etienne?) de Vinck uit Ieperen en Kamiel Gekiere.  De Baron als geldschieter, Kamiel als bouwer.

De eerste jaren bouwde ze 'normale' modellen die nog het meest leken op  de gangbare Engelse houten modellen van voor en net na de oorlog en die  door vele fabrikanten 'gekopieerd' werden. Pas na 1960, nadat het merk een moderne fabriek geopend had, kwam het  vooruitstrevende ontwerp Mercury.  De Mercury is de La Tortue zoals we die kennen; een onbescheiden,  opvallend, naarvoren toe bewegend ontwerp met veel luxe en moderne  technische snufjes.

Deze Mercury werd dan weer in verschillende types gemaakt zoals de  Corsica, Mallorca en de Capri waarbij ook nog eens verschillende  indelingen en uitrustingsniveaus mogelijk waren.
Bij de Capri's was eigenlijk alles mogelijk, daar hoefde u maar te  zeggen wat u wilde en te betalen natuurlijk, en de fabriek bouwde het.  Uiteraard zijn er maar weinig van gemaakt; de informatie die wij nu  hebben rept over een totaal van 21 Capri’s.  Tortue bouwde altijd zware wagens, iets wat het merk uiteindelijk nekte  tijdens de energie crisis want de vraag naar zware wagens was nihil.
De gedachte om ook een lichte caravan te bouwen is helaas nooit meer van de grond gekomen.

De Fabriek:
Als gezegd waren het de Baron en Kamiel die het merk cq bedrijf  oprichtte, nu had Camiel geen kinderen en de baron wel.  Naar verluidt waren dat 2 zoons die beide ook in het bedrijf wilde  stappen en dus kwam er twist over zeggenschap/voortgang kortom de  toekomst. De oplossing werd gevonden in het deponeren van een dichte  envelop met een bod op het bedrijf bij de notaris waarmee de ene  eigenaar de ander wilde uitkopen. Het hoogste bod zou het bedrijf  verwerven en de ander uitkopen.  Het hoogste bod kwam schijnbaar van de Baron en dus kwamen zijn zoons in het bedrijf en moest Kamiel Gekiere stantepede het bedrijf, met een zak geld, verlaten.

Onze La Tortue Mercury met productie nummer 1948
1 van de in totaal 21 geproduceerde en 1 van de totaal nog 4 bekend zijnde bestaande (maar dit is gezien van horen zeggen...) Het betreft dus een Capri mk II.
De Capri was de allergrootste uit deze serie, Mk II stond eigenlijk  nergens anders voor dan dat dit het 2de ontwerp van deze fabrikant was.  Maar net als bij Engelse Auto's staat het wel exclusief natuurlijk.
De indeling is een 4B waar de 4 voor slaapplaatsen staat en de B voor bad(kamer)
Met als toevoeging 'De Luxe' wat weer stond voor de verdere indeling van een deelbare woonkamer, afsluitbare keuken etc.  Dat de eerste koper geen geld gebrek had (de vanafprijs voor dit type was een 11.000 gulden, ook wel de prijs voor een sociale woning) blijkt destemeer uit het feit dat dit exemplaar schijnbaar is uitgerust met alle opties.
Zoals een licht eiken interieur, ipv donker "mahonie", een rembekrachtiger, koelkast en verwarming etc  (let ook eens op de originele, bijbehorende krukjes voor bij de kleine dinette!)

Helaas is er van de levensloop van dit exemplaar niets te achterhalen  maar we zijn nog niet klaar natuurlijk... dus mochten er liefhebbers  zijn die meer weten over de geschiedenis van het merk, beschikken over  afbeeldingen van tortues, folders en of heel toevallig mensen  kennen/kenden die een Tortue als deze hadden... graag: Stuur een Bericht
 Volg ons op Website -  of op Facebook

 

Overgenomen van de RCCF

Dit artikel is een samenvatting van artikelen en de waardevolle getuigenis van de heer DE VINCK, een zoon van de maker van het merk La Tortue, met wie ik correspondeerde.

Guilluame Herbaut

De eerste "Tortue" werd gebouwd in de jaren 1952, een caravan die bedoeld was voor eigen gebruik, als experiment. Hij werd geparkeerd in de straat van het dorp en een voorbijganger heeft hem gekocht, met alle gebreken van "de-doe-hetzelver": niet-metalen constructie, met uitzondering van het chassis...

Een tweede -verbeterde- werd gebouwd naar hetzelfde model in ei-vorm in een atelier in Zonnebeke in de buurt van Ieper en ook verkocht. Het idee om te beginnen met adverteren begon te rijpen en dat gebeurde op het eerste "vakantie salon" in Brussel. Doel was de reclame en verkoop, gezien de originaliteit en misschien wel de kwaliteit van de bouw van deze caravans in vergelijking met de concurrentie.

Er kwam een meer modern model, nog steeds met een ronde vorm en volledig in metaal ontworpen. Nieuwe ideeën, maar zonder belangrijke uitvindingen. Sommige van deze caravans werden teruggevonden op een camping in Bredene, in de buurt van Oostende waar alle kampeerders een Tortue van dit voormalige model hadden (als ik me goed herinner, het waren er ten minste 15 tot 20 !!).
Dan is er een nieuw model is ontworpen naar aanleiding van een "modernisme", met een aantal belangrijke vernieuwingen, een vloeiende lijn, een zonnedak tegen de hitte in de zomer, metalen rolluiken, een grote koffer achteraan die opende net als de kofferbak van een auto, etc ... dus een nieuw concept.

Het atelier in Zonnebeke werd te klein, was slecht uitgerust, slecht gelegen, en mijn vader en zijn partner Gekiere verworven een terrein ten zuiden van de stad Ieper en bouwden er een fabriek die naam waardig zijn gebouwd in 1962-1963, ik denk.
De caravans hebben een uitstekende reputatie - kunnen we zeggen dat het de Belgische Notin was – door mond tot mond reclame en door het salon in Brussel. De firma startte een kleine serie productie en jaar na jaar werden honderden caravans gebouwd van verschillende modellen, waaronder de “kleine” Minorca, de “medium” Corsica en dan de “grote” Mallorca. Het assortiment werd aangevuld door de lange Capri, mooi en zeer comfortabel, gemonteerd op twee assen - je had er al stevige Amerikaanse of Duitse auto voor nodig om hem te trekken - en de Clipper, nog langer en die werd vooral gebouwd in opdracht van rondreizende groepen.
“La Tortue” had agenten in Nederland, Duitsland, Luxemburg en net voor het einde (manager M De Vinck sterft in 1966) een Franse agent M Picavet.

Deze laatste was in het noorden gevestigd en de agent was veelbelovend voor Frankrijk, want hij was erg dynamisch en enthousiast. Helaas, M Picavet had een lanceringsorder geplaatst voor 20 “Tortues”, maar in dat jaar heeft de minister Giscard d'Estaing alle tegoeden geblokkeerd voor een aantal maanden, wat heeft geleid tot het bevriezen van alle Franse potentiële aankopen, vooral die uit het buitenland: dit resulteerde in een geannuleerde bestelling!

Het was het begin van "de crisis" (al !!). De maatregel van de minister van Financiën Giscard geholpen was de aanleiding tot de pijnlijke en dodelijke beslissing om de fabriek te sluiten.

De erfgenamen van Vinck, 2 broers, konden het niet lang volhouden gezien de slechte economische situatie. Het werd steeds moeilijker om de luxe caravan stijl verkocht te krijgen, zeker met de concurrentie van de populaire productie van de Belgische merken Dereu en Constructam, de Duitse  Tabbert en Wilk, de Italiaanse en niet te vergeten de Franse zoals Digue en Caravelair...

Er werd in 1969 een klein "populair" model met vereenvoudigde vormen ontworpen wat zuiniger was om te bouwen. Dit uit wanhoop en in een poging om nieuwe klanten te winnen en het bedrijf levend te houden. Het prototype werd niet eens verkocht, behalve bij liquidatie van de fabriek in 1970/1971.
De fabriek werd vervolgens gesloten in 1970.

Ironisch genoeg ging een tijdje de het gerucht de ronde, dat de broers uit mekaar waren gegaan als gevolg van meningsverschillen en dat één van de twee een "kopie" van de caravans zou hebben gemaakt en was verhuisd naar de andere kant de straat. Grappig ook.

Dan was er nog een garagist, M Billot (of BILLAUT) die had besloten om met de constructie van caravans te beginnen. Deze meneer heeft de koffer van de “Tortue” exact gekopieerd. Mijn vader fotografeerde het strafbare feit (de belangrijkste gegevens van de “Tortue  Mercury” caravans werden in Zwitserland neergelegd voor octrooien) en heeft een klacht ingediend wegens plagiaat (nog voor zijn dood in 1966). Het proces werd gewonnen en de heer Billot moest zijn koffer veranderen. Zeer weinig Billot caravans werden op de markt gebracht en de werkplaats van de plagiaris was snel gesloten.
 

De volgende informatie is uit het boekje:
CARAVANS van Alkenreeks no: 106 Alkmaar, samengesteld door: G.M. v/d Mark.
(gegevens zijn van de Nederlandse markt, wellicht levering in Belgie anders)

 La Tortue Modellen 1965

La Tortue

Lang

Breed

Gew

sl.pl

WC

NL fl.

Minorca M 1

350

198

650

2/4

nee

6250

Corsica M 2

420

200

820

2/4

ja

6950

Mallorca M 3

470

210

1020

4

ja

7950

Capri M 4

545

220

1150

4

ja

9950

Capri M 4 Luxe

545

220

1200

4

ja

11500

 

Beschik je over informatie die hier ontbreekt, dan horen we dat graag via ons secretariaat!

 

 

logo_transparant
headerbocc_transp
Zoeken
Page Français
English page
Deutsche Seite
FB BOCC niet leden
FB BOCC leden

enkel
BOCC leden

 niet leden