Home  
Andere Kampeermiddelen Aparte Combinaties Uit een Oude Doos Postkaarten Foto's ECCR  
Restauraties  
Caravans Info
A-B-R Adria Airstream Apache Avondale Baillou BIOD Bourgeois Brüderchen Caravelair Casita Chateau Cheltenham Chollet Confort Constructam Constructam New Gen Constructam Concept Coussement Digue Eccles Eicker Eriba Esterel Falter Fendt Fisher Fleurette Foorwagen Van Geesd Goliath Graziella Heinink Hirondelle IT Jarino Kema KIP Maillet Metabil MKP Mostard Munsterland Notin Otten PAF Predom QEK Rieffe CAR De Reu De Roeck Rosart Safari Servaye Souveraine SMV Sprite Suleica Tabbert Tembo La Tortue Vancar VFW Volkswagen WA-WA Wesley Westfalia Wilk WIMA Zelfbouw  

La Tortue

Fabrikant uit België uit Ieper, actief tussen 1950 tot 1973.
Meer Info onderaan pagina.


La Tortue Corsica M2 - 1964
 
Marie-Louise Van den Wijngaert
Sylvain Brack


La Tortue Corsica M2 - 1963
 
Jo Haagmans


La Tortue Capri mkII M4B - 196
 
St. BvoC

St. tot Behoud
van oldtimer caravans
 
 
Meer en Grotere Foto's
van vóór Restauratie

I n f o r m a t i e

Info van St-BvoC

Het merk La Tortue werd in 1950 opgericht door Baron (Etienne?) de Vinck uit Ieperen en Kamiel Gekiere. De Baron als geldschieter, Kamiel als bouwer.
 
De eerste jaren bouwde ze 'normale' modellen die nog het meest leken op de gangbare Engelse houten modellen van voor en net na de oorlog en die door vele fabrikanten 'gekopiëerd' werden.
Pas na 1960, nadat het merk een moderne fabriek geopend had, kwam het vooruitstrevende ontwerp Mercury. De Mercury is de La Tortue zoals we die kennen; een onbescheiden, opvallend, naarvoren toe bewegend ontwerp met veel luxe en moderne technische snufjes.
 
Deze Mercury werd dan weer in verschillende types gemaakt zoals de Corsica, Mallorca en de Capri waarbij ook nog eens verschillende indelingen en uitrustingsniveaus mogelijk waren.
Bij de Capri's was eigenlijk alles mogelijk, daar hoefde u maar te zeggen wat u wilde en te betalen natuurlijk, en de fabriek bouwde het. Uiteraard zijn er maar weinig van gemaakt; de informatie die wij nu hebben rept over een totaal van 21 Capri’s. Tortue bouwde altijd zware wagens, iets wat het merk uiteindelijk nekte tijdens de energie crisis want de vraag naar zware wagens was nihil.
De gedachte om ook een lichte caravan te bouwen is helaas nooit meer van de grond gekomen.
 
De Fabriek:
Als gezegd waren het de Baron en Kamiel die het merk cq bedrijf oprichtte, nu had Camiel geen kinderen en de baron wel. Naar verluidt waren dat 2 zoons die beide ook in het bedrijf wilde stappen en dus kwam er twist over zeggenschap/voortgang kortom de toekomst. De oplossing werd gevonden in het deponeren van een dichte envelop met een bod op het bedrijf bij de notaris waarmee de ene eigenaar de ander wilde uitkopen. Het hoogste bod zou het bedrijf verwerven en de ander uitkopen. Het hoogste bod kwam schijnbaar van de Baron en dus kwamen zijn zoons in het bedrijf en moest Kamiel Gekiere stantepede het bedrijf, met een zak geld, verlaten.
 
Onze La Tortue Mercury met productie nummer 1948
1 van de in totaal 21 geproduceerde en
1 van de totaal nog 4 bekend zijnde bestaande
(maar dit is gezien van horen zeggen...) Het betreft dus een Capri mk II.
De Capri was de allergrootste uit deze serie, Mk II stond eigenlijk nergens anders voor dan dat dit het 2de ontwerp van deze fabrikant was. Maar net als bij Engelse Auto's staat het wel exclusief natuurlijk.
De indeling is een 4B waar de 4 voor slaapplaatsen staat en de B voor bad(kamer)
Met als toevoeging 'De Luxe' wat weer stond voor de verdere indeling van een deelbare woonkamer, afsluitbare keuken etc. Dat de eerste koper geen geld gebrek had
(de vanafprijs voor dit type was een 11.000 gulden, ook wel de prijs voor een sociale woning)
blijkt destemeer uit het feit dat dit exemplaar schijnbaar is uitgerust met alle opties.
Zoals een licht eiken interieur, ipv donker "mahonie", een rembekrachtiger, koelkast en verwarming etc (let ook eens op de originele, bijbehorende krukjes voor bij de kleine dinette!)
 
Helaas is er van de levensloop van dit exemplaar niets te achterhalen maar we zijn nog niet klaar natuurlijk... dus mochten er liefhebbers zijn die meer weten over de geschiedenis van het merk, beschikken over afbeeldingen van tortues, folders en of heel toevallig mensen kennen/kenden die een Tortue als deze hadden... graag: Stuur een Bericht
Volg ons op Website - of op Facebook

De volgende informatie is uit het boekje:
CARAVANS van Alkenreeks no: 106 Alkmaar, samengesteld door: G.M. v/d Mark.
(gegevens zijn van de Nederlandse markt, wellicht levering in België anders)

La Tortue Modellen 1965

La Tortue Lang Breed Gew sl.pl WC NL fl.
Minorca M 1 350 198 650 2/4 nee 6250
Corsica M 2 420 200 820 2/4 ja 6950
Mallorca M 3 470 210 1020 4 ja 7950
Capri M 4 545 220 1150 4 ja 9950
Capri M 4 Luxe 545 220 1200 4 ja 11500