logo+biod

BIOD

Land

Nederland

Fabrikant

Fahti / Biod / Avento

Website

http://www.jo-fe.de/7.htm

Info

 

Actief van

1960

Actief tot

 

Types

 

Klik op 1 van de onderstaande afbeeldingen voor grotere foto’s en de eventuele uitleg erbij...  Navigeer daarna door de foto’s met de knoppen bovenaan het scherm.                                                                      

 Klik op het logo en ga direct naar
 de informatie over het merk

Restauraties

Klik op de link in de kolom PDF of HTML voor de gewenste versie (indien beschikbaar...)

Type

Door

Verslag PDF

Verslag HTML

-

-

-

-

 

Informatie:

uit: "Caravannen door de tijd", Henk Kroon, 1995, Kluwer
 

Op de caravantentoonstelling van 1959 in Essen trekt een polyester caravan veel aandacht. Het is de “Wiesel” gebouwd door Fahti Fahrzeugbau in Tiefenhagen.
Hij heeft grote panoramische ruiten en weegt slechts 300 kg. Dat is opvallend weinig voor een wagen van 3.40 m lang en 1.98 m breed.
De prijs is niet mals: DM 4.950,-

In 1960 wordt de firma Fahti overgenomen door een grote houtverwerkende industrie, Schneider in Lindau, die de Wiesels blijft bouwen, maar ze gaat verkopen onder de naam “Fahti”.
In datzelfde jaar krijgt een Nederlands befrijf “B.I.O.D. Machine en Apparatenfabriek” in Hengelo, de toestemming om de Fahti in licentie te gaan bouwen. Eigenlijk is het meer assembleren, want de polyester rompen worden in Lindau gemaakt, naar nederland getransporteerd en hier ingericht.
B.I.O.D. verkoopt ze onder de naam “Extase”. Een Extase kost Fl. 4.950,- en heeft een indeling met grote en kleine dinette. In 1962 komt er een kopkeuken indeling bij, de Excelsior, en eind ‘64 een kleiner model, de Bambi (opbouwlengte 2.70 m). In datzelfde jaar wordt de firma B.I.O.D. overgenomen door de firma Jeko in Oldenzaal en deze firma besteed de assemblage van de B.I.O.D.-caravans uit aan sociale werklpaats “De Schakel”, eveneens in Oldenzaal. Er wordt in 1965 ook een groter model uitgebracht, de “Expert” (opbouwlengte 4.70 m), maar daarvoor is in Nederland te weinig belangstelling. “De Schakel” gaat nu ook zelf de rompen maken. Wanneer de firma Schneider in 1969 stopt met het bouwen van caravans, worden er zelfs BIODS naar Duitsland geëxporteerd en daar verkocht onder de naam Fahti.

Behalve het gunstige gewicht, valt bij alle BIODS de voortreffelijke stroomlijn op, waardoor het reiswagens bij uitstek zijn.
De productie ligt steeds tussen den 50 en de 100 per jaar, 1981 is het topjaar met bijna 200 wagens. Vanaf 1980 worden BIODS door Avento in Meerkerk verkochten in dat jaar komen er 3 nieuwe modellen, de 300, 350 en 400. De 2 laatste worden, in enigzins aangepast vorm, als 370 en 420 nu weer door “De Schakel” zelf verkocht (minder dan 50 per jaar).

Beschik je over informatie die hier ontbreekt, dan horen we dat graag via ons secretariaat!

 

 

logo_transparant
headerbocc_transp
Zoeken
Page Français
English page
Deutsche Seite
FB BOCC niet leden
FB BOCC leden

enkel
BOCC leden

 niet leden