DeRoeckLogo1

De Roeck

Land

Belgie

Fabrikant

De Roeck (later Jumatt)

Website

http://www.deroeck-jumatt.eu/

Info

 

Actief van

1960

Actief tot

1980

Types

 

Klik op 1 van de onderstaande afbeeldingen voor grotere foto’s en de eventuele uitleg erbij...  Navigeer daarna door de foto’s met de knoppen bovenaan het scherm.                                                                      

 Klik op het logo en ga direct naar
 de informatie over het merk

Restauraties

Klik op de link in de kolom PDF of HTML voor de gewenste versie (indien beschikbaar...)

Type

Door

Verslag PDF

Verslag HTML

-

-

-

-

 

Informatie:

Uit http://deroeck-jumatt.weebly.com/geschiedenis.html
 

De Roeck caravans was een zelfstandige caravanfabriek gevestigd Sint  Gillis Waas in Belgie (een paar honderd meter over de grens bij Hulst).
Het is 1960 als meneer De Roeck begint met de bouw van zijn eerste caravan, tot die tijd had hij een timmerbdrijf. Met een bouwtijd van 1 maand, stond dan de eerste caravan voor de deur.De reacties zijn positief en er volgt een bestelling voor een 2de caravan.

De familie De Roeck besluit om een leerjongen aan te nemen. De productie vond plaats in de Hulsstraat (De Klinge) achter de rijtjeswoning van de Fam. De Roeck.

Deelname aan de caravan expo in Brussel is een vereiste, en in 1963 is  de 1ste deelname aan de salon, gezien de hoge kosten voor deelname wordt besloten een plaats op het buitenrerrein te nemen, het jaar daarop  volgend heeft men een stand in de hallen.

Toen er meerdere bestellingen binnen kwamen werd de productie opgevoerd  naar 1-2 caravans per week, het interieur kon zelfs volgens tekening en  wensen van de klant gemaakt worden, Uiteraard groeide het aantal  medewerkers gestaag mee.

Ook mevrouw De Roeck is een belangrijke schakel in het historie van De Roeck caravans. In de beginperiode was zij onder meer verantwoordelijk voor de confectie van de gordijnen en kussens. Daarna  hielp ze mee in de rechtstreekse verkoop aan particulieren.

Nadat de productie werd verplaatst naar de Buitenstraat in Sint-Gillis-Waas groeide de productie naar 20-25 caravans per week.

Caravans en stacaravans is waar men groot mee is geworden, maar ook  aanhangwagens en paardentrailers werden gebouwd, en ook de Huifkar  (zowel geremd als ongeremd) was een typisch De Roeck ontwerp.

Toen de spoorlijn in Sint Gillis Waas nog werd gebruikt werden grote  hoeveelheden caravans per spoor vervoerd, nu is het oude stationnetje  een monument.

Op het hoogtepunt van de productie waren er 100 medewerkers in het  bedrijf en was er ook een fabriek in Sint-Jansteen (Nederland).
Na de brand van het fabrieksgebouw aan de Buitenstraat eind 1972, wordt  dit gebouw weer opnieuw opgebouwd en tevens een 2de fabriekshal gebouwd  naast het bestaande gebouw.

Dit waren voor die tijd zeer grote en ambitieuze investeringen en enorme risico’s die moesten worden genomen. Een lange staking door het personeel, de oliecrisis die zich ook in 1973 en 1974 afspeelde, en het failliet gaan van een Italiaanse importeur,  maakten het vanaf 1976 zeer moeilijk om de zware investeringen na de  brand te kunnen recupereren.
Er moest dus worden gezocht naar een partner/overname kandidaat, dit duurdere enkele jaren en werd gevonden in de firma Jumatt.
Jumatt, actief in de bouw van Spanten, Prefab huizen en luchtvaart nam caravans De Roeck over in 1978.

De caravans werden vanaf 1978 voorzien van de namen De Roeck en Jumatt,  om vervolgens vanaf juli 1979 alleen nog maar de naam Jumatt te  dragen. Jumatt komt met voor die tijd met baanbrekende  ontwerpen en modellen, de meest opvallende zijn de naar Amerikaans  voorbeeld gebouwde caravans met verhoogd dak.

Hiervan komt in  1979 het type 660 TASL  (3 staande ramen aan linkerzijde) op de markt en in 1980 volgt de 2de variant als type 660 TASL-C 93 staande ramen aan  rechterzijde) beide zijn 8 meter lang en voorzien van tandem-as.

Als de 3de model volgt in 1980 de Cougar C50 dit model is zowel  als enkelasser als tandem-as leverbaar en meet 6,50  meter lengte.

De Campers worden in een aparte hal in Deerlijk naast de Spanten en  Prefab huizen fabrieken gebouwd, De caravans worden in Sint Gillis Waas  geproduceerd. In 1979 komt Jumatt met een hele serie campers (rond de 10 verschillende modellen) met oplages van 1 tot 10 exemplaren.(zie ook  rubriek campers) Tevens kom in 1980 de Harrier uit, een gestroomlijnde  caravan met 2 opbouwlengtes leverbaar.

Alles bij elkaar heeft Jumatt in de jaren 1978, 1979 en 1980 in  caravanland toch wel zeer baanbrekend werk verricht en unieke modellen  geintroduceerd. In deze periode is de overdracht tussen De Roeck en Jumatt nog gaande, jammer genoeg volgt dan in mei 1980 het  faillissement van Jumatt caravans. In Oktober 1980, 20 jaar na  de eerste caravan door meneer De Roeck werd gebouwd, verlaten de laatste caravans (ook casco’s en half gebouwde caravans) de hallen aan de  Buitenstraat te Sint Gillis Waas, waarna de deuren voor goed worden  gesloten.

Terwijl op de wegen nog vele De Roeck en Jumatt caravans rijden, wordt hun aantal wel minder en minder. Als trouwe medewerkers van hem moeten Charel Inghels en François Matheussen vermeld worden. De caravans gebouwd onder de regie en naam van Jumatt werden gebouwd  volgens een nieuwe productie methode, welke grotendeels bestond uit  verbindingen door middel van hechtnieten hetgeen meerdere  caravanfabrikanten gingen toepassen.
Jammer genoeg hebben de  caravans uit de laatste productiejaren moeite om te overleven, door  gebruikt van verkeerde? of te weinig? afdichtingmaterialen hebben deze  allemaal last van veel vocht indringing, met lekkages rotheid tot gevolg. Deze vochtinwerking kwam al in het begin van de 80er  jaren aan het licht, (ook uit eigen ervaring) echter van garantie was  geen sprake om dat Jumatt caravans niet meer bestond.

In 2003 overleed meneer De Roeck en in 2009 mevrouw De Roeck.

Beschik je over informatie die hier ontbreekt, dan horen we dat graag via ons secretariaat!

 

 

logo_transparant
headerbocc_transp
Zoeken
Page Français
English page
Deutsche Seite
FB BOCC niet leden
FB BOCC leden

enkel
BOCC leden

 niet leden