logo-otten

Otten

Land

Nederland

Fabrikant

George Heller BV caravan-, houtwaren- en meubelfabriek

Website

 

Info

 

Actief van

1955

Actief tot

1994

Types

 

Klik op 1 van de onderstaande afbeeldingen voor grotere foto’s en de eventuele uitleg erbij...  Navigeer daarna door de foto’s met de knoppen bovenaan het scherm.                                                                      

 Klik op het logo en ga direct naar
 de informatie over het merk

Restauraties

Klik op de link in de kolom PDF of HTML voor de gewenste versie (indien beschikbaar...)

Type

Door

Verslag PDF

Verslag HTML

Zwerver

Andre van Buiten

-

KLIK Hier

 

Informatie:
 

De Otten-caravan is een van de oudste caravans van Nederland, waarvan de wieg gestaan heeft in Muntendam in de provincie Groningen.
Actief van 1955 tot 1994.


Info van "Oldtimer Caravan Club" (NL) op FB. --- 25 januari 2016 om 21:32 ---

Reeds voor de 2e wereldoorlog uitbrak hadden de gebroeders Jan Cornelis en Barend Otten al een kleine caravan gebouwd, maar het duurde nog tot 1956 eer zij in hun carrosseriefabriek in Muntendam ( Groningen) de productie van Otten caravans begonnen. Het werden caravans gebouwd voor 'sportieve mensen', dus werd extra luxe als overbodig beschouwd. De caravans werden allen voorzien van hefdaken, het handelsmerk van de firma Otten.

De grootste Otten die in serie gebouwd werd was de 'Ontdekker', de kleinste de 'Zwerver'.Van klein naar groot: Zwerver, Speurder, Trekker, Kruiser en Ontdekker. De caravans hadden tot 1982 een markant uiterlijk dat niet gevolgd werd door andere fabrikanten. Vanaf 1963 werden wagens gebouwd die een korter vloeroppervlak hadden dan daklijn. Deze bouwstijl duurde tot 1982. Toen volgde er een wat meer traditioneler bouwstijl. Het duurde tot 1994 toen het doek viel voor dit markante Groninger caravanmerk. Verkoop werd in de diverse productiejaren gerealiseerd in Harderwijk, Soesterberg en Veendam.

Van 1970 tot 1994 produceerde Otten zijn caravans in Foxhol, in de hout - en meubelwaren fabriek van Georg Heller. Tot 1970 maakte men de caravans aan het Loeg 37 te Muntendam.
 
In die eerste jaren bouwde men in Muntendam de carrosserieen waarna ze op transport gesteld werden naar Foxhol. Hier werden de meubelen er in gebouwd en werd de caravan afgebouwd in Muntendam. Alle caravans van Otten zijn gebouwd op dezelfde bouwwijze namelijk een houten framewerk van iepen- of essenhout. Triplex binnen-beplating en isolatiematerialen als Styropor en wattendekens en een buitenbekleding van Masonite. Masonite is een Zweeds  hardboardmerk, stevig en buigzaam en met olie geimpregneerd, dus  oersterk en zeer geschikt voor caravanbouwers. De meeste fabrikanten gebruikten Masonite tot ca 1966 en stapten daarna over op alluminium of volledig polyester. Otten bleef tot het einde trouw aan Masonite. De chassis werden i.p.v een stalen buizenframe gewijzigd in ALKO onderstellen.

Vanaf 1963 werden de Otten caravans standaard allen voorzien van een polyester coating. Voor 1963 was dit optioneel. De kosten bedroegen in die tijd voor het laten polyesteren 500 gulden. Een Otten Zwerver kostte volgens een brochure uit 1959 - 3195 gulden. Een Kruiser 4800 gulden. De modellen welke werden gebouwd werden daarna stevig aan de 'haak' gevoeld door eigen medewerkers, waarbij het opviel dat de wegligging door het lage zwaartepunt uitmuntend was.
Door hun gering hoogte was de luchtweerstand laag en het brandstof  verbruik relatief laag te noemen.  Tegenwoordig kent dit markante caravanmerk nog een grote schare fans en  zijn er van dit merk in Nederland nog ongeveer 1000 te vinden. Het  onderhoud, repareren en restaureren van deze exentrieke modellen vindt  plaats in werkplaatsen van liefhebbers. veel van deze liefhebbers zijn lid van de OLDTIMER CARAVAN CLUB waar  samen de passie gedeeld wordt.

 

Otten

Lang

Breed

Gew

sl.pl

WC

NL fl.

Zwerver DS

270

186

330

3/4

nee

3450

Speurder LS

270

186

370

2

nee

4345

Speurder DS

270

186

375

4/5

nee

4345

Trekker

320

193

475

4/5

nee

5325

Kruiser

360

193

535

4/5

nee

5875

 

Beschik je over informatie die hier ontbreekt, dan horen we dat graag via ons secretariaat!

 

Brochures

Klik op 1 van de onderstaande afbeeldingen voor grotere foto’s en de bijhorende uitleg...  Navigeer daarna door de foto’s met de knoppen bovenaan het scherm.

 

logo_transparant
headerbocc_transp
Zoeken
Page Français
English page
Deutsche Seite
FB BOCC niet leden
FB BOCC leden

enkel
BOCC leden

 niet leden