The Making Of:
"Constructam Comet dubbel-asser"

Comet-DA-23_crop

Beste oldtimer en caravanliefhebber,

op vraag van onze voorzitter heb ik een verslag gemaakt over hoe ik er  bij gekomen ben om een Constructam dubbelasser te maken. Uiteraard kan U hierbij ook een gedetaileerde uitleg terugvinden over de werkmethoden.


Ik zat 's morgens mijn koffie te drinken in het café en heb daar een  bierkaartje genomen en daar de eerste tekening op gemaakt. Een  Constructam op 4 wielen. Dit liet ik aan mijn vriendin zien en ze zei:  Hé, dat is niet mis!. Daarna maakte ik een grotere tekening waar ik een  beter zich op had. De dubbelasser was reeds geboren op papier. Dan ben  ik op zoek gegaan naar een dubbelasser caravan voor het chassis. Ik had  er al direct een paar gevonden maar telkens zonder papieren. Dan vond ik een Adria 530 met papieren. Ik kocht hem voor 1500 euro. Het eerste  werk was het chassis er onderuit halen, wat redelijk meeviel. 16 bouten  doorslijpen en het huis kon er afgetakeld worden. Wat best meeviel! Het  chassis was volledig gegalvaniseerd en met bouten in elkaar gezet.

Vervolgens kon ik het gemakkelijk demonteren om op te poetsen en te  spuiten. De assen van de Adria konden niet dienen omdat ze te smal waren voor op de weg. Bovendien hadden deze wielen van 12 duim. Dan heb ik  maar gekozen voor Constructam assen, namelijk die van de Comet. Deze  staan in totaal 23 centimeter breder op de baan, wat de wegligging sterk verbetert. Ook hebben deze grotere remtrommels.

Dan startte ik met de Comet-assen er onder te plaatsen. In het chassis  waren verschillende gaten voorzien waarin mijn assen konden gemonteerd  worden. Vervolgens begon ik met de uitlijning van de assen t.o.v.  elkaar. Daar het chassis in elkaar gezet is met bouten, kan je de hele  bazaar scheef en scheel in elkaar zetten. De uitlijning heeft wel 2  dagen in beslag genomen. Dubbelassers moeten perfect op elkaar afgestemd staan. Anders krijg je abnormale bandenslijtage en gaat alles wringen  achter de wagen. De aanpassing van het remsysteem was het volgende  werkpunt. Ik heb het laatste nieuwe remsysteem toegepast wat er op de  markt te krijgen was. Omdat dit systeem de kabels samen activeert.

Remschoenen, lagers en dichtingen zijn vernieuwd. Als dit in orde was,  begon ik aan de kooi van de caravan. De kooi is het profiel dat achter  de aluminium beplating zit. Als groene constructie te zien op de foto's. Dat is op het chassis geplaatst met 18 bouten. Daarna begon ik aan de  beplating volledig rondom in het aluminium. Deze heb ik een halve mm  dikker genomen dan normaal, wat het hele gevaar steviger maakt. Daarna  kwam het dak erop, gevormd van 2 daken via demontage Constructam  Comet's. 1 grote voorhelft en 1 grote achterhelft. Het ene dak kwam van  een Comet bouwjaar 1970, het andere van bouwjaar 1971. Wat problemen  veroorzaakte omdat het polyester van het ene dak dikker was dan het  andere. Waar achteraf nog veel werk kwam bij kijken om dit aangepast te  krijgen. Uiteindelijk is me dit toch gelukt.

De daken zijn aan de binnenzijde aan elkaar gemaakt d.m.v. ijzeren  platen van 45cm breed. Met grote gaten erin van 8cm doorsnee voor het  polyester goed te doen hechten. Waar de daken aan elkaar komen is,  achter de bekleding, een volledige beugel gemonteerd voor extra steun en sterkte. Achteraf kwam de ronding van het dak aan de beurt. De ronding  boven is links en rechts ingeslepen en omhoog gebracht. Dit om terug de  goede ronding te bekomen, wat achteraf gezien wel het moeilijkste deel  van dit hele project was.

Tenslotte werd het dak er terug afgetakeld om te plamuren en te schuren. Bewerken met polyester en het spuitwerk dienden uiteraard ook nog te  gebeuren. De vloer werd aangepakt, eenmaal watervaste plaat van 10mm  dik. Daarna 30mm isolatie met om de 30cm een aluminium profiel. Telkens  terug een watervaste plaat van 10mm dik enz.
Vervolgens werd het dak er terug opgetakeld wat werd vastgezet met klinknagels.

De ruwbouw was dus af!
Isolatie en bekleding werden in de wanden en het plafond aangebracht.  Alsook nieuwe bedrading achter de bekleding voor alle toestellen. Dan  was de vloerbekleding aan de beurt, dat was zo geflikt. De meubeltjes en hangkasten waren van een Comet bouwjaar 1969. Ook de rondingen van de  kastjes moesten aangepast worden aan het plafond.
Zowel de badkamer als het kookfornuis maar ook de voorzijde van het  salon werden vergoot. Een vast bed van 140cm werd gemonteerd in de  achterzijde.

Toen begon het spuitwerk!  Eerst het spuiten aan de buitenzijde. Het nieuwe aluminium werd eerst  geschuurd en in een speciale ondergrond aangebracht. Met al deze kleuren en laklagen ben ik 3 weken bezig geweest. Droogtijd kan je hierbij in  acht nemen. 30 rollen plakband erdoor gejaagd. Daarna de chroomlijsten  plakken en de verlichting monteren aan de buitenzijde voor de wagen.

Kleine proefrit gemaakt inclusief remtest via een testbank in de garage.
Hupsakee en naar de keuring. Een keuring van 2 uur, het zweet drupte van mijn gezicht. Ik dacht: "Ze zullen wel iets vinden waarvoor ik moet  terugkomen". En inderdaad 40kg teveel druk op de dissel en dus afgekeurd!

Ik ben vlug naar mijn kameraad gereden en plaatste een startbatterij van een vrachtwagen achterin. Hierdoor nam de druk op de dissel af, mede  dankzij dit werd hij goedgekeurd. Later heb ik dit opgelost door mijn  gewicht te verplaatsen betreffende meubels en overige spullen. Deze  caravan en het onderstel waren nog nooit ingeschreven geweest, waardoor  het extra lang duurde bij de keuring. Hierdoor was de spanning uiteraard te snijden. Na het betalen ontving ik mijn groene kaart en ben ik  onmiddellijk 100km gaan rijden. Dorpjes, snelwegen, rotondes enzovoort.  Hierna uiteraard een frisse pint aangezien mijn project geslaagd was.

Ter afsluiting enkele resultaten en prestaties:
Constructam heeft een goede naam op het gebied van rijgedrag en  baanligging. Met die dubbelasser lijken deze eigenschappen nog beter tot uiting te komen. Ik hoop dat ik U met dit verslag van dienst ben  geweest. Kom gerust af voor een kijkje en een tas koffie.

Groeten Robin Hapers en Yvonne.
CONSTRUCTAM Comet 6T - 1971 en CONSTRUCTAM Comet Dubbelasser

P.S. : Prijskaartje van dit project is ongeveer 8000 euro. (exclusief werkuren!)
Je mag toch al snel op 1500 werkuren rekenen.

Foto’s van de bouw

Klik op 1 van de onderstaande afbeeldingen voor grotere foto’s en de bijhorende uitleg...  Navigeer daarna door de foto’s met de knoppen bovenaan het scherm.

terugnaarboven

Terug naar boven?

 

 

logo_transparant
headerbocc_transp
Zoeken
Page Français
English page
Deutsche Seite
FB BOCC niet leden
FB BOCC leden

enkel
BOCC leden

 niet leden