5 jaar BOCC Historie

2002 - 2007

[Marc Mertens]

In het kader van het 5-jarig bestaan van de BOCC vzw heeft men mij voorgesteld eens een stukje te schrijven over hoe het Oldtimer caravangebeuren voor ons, nu al 13 jaar geleden, begon.

In 1992 gingen wij, ik was toen  feestbestuurder van de kampeervereniging Heiken-Westerlo, met een aantal kampeerders naar de 'Ralley des Ziganes' te Luxemburg. Op een gegeven  moment kwam er een Nederlander naar ons toe en vroeg ons welk merk van  caravan wij hadden en dat die volgens hem toch al wat jaren moest  hebben. Nadat we hem vertelde dat het een Bourgeois B36 van 1961 was,  wist hij ons te vertellen dat er in Nederland een Oldtimer caravanclub  bestond. Hij zou ons wel eens een artikeltje opsturen. Enkele weken  later, een Nederlander is van zijn woord, kregen we een artikeltje thuis gestuurd. Na telefonisch contact te hebben opgenomen met Fred Leeflang, werden we lid van de OCC.

Door een spijtig voorval, we hadden een ongeval met de wagen die dan ook goed was voor de schroothoop, heeft het dan nog geduurd tot mei  1995 alvorens wij naar ons eerste treffen trokken. Toeval of niet, het  was een Internationaal treffen te Zarren, georganiseerd door de Classic  Caravanclub van BelgiŰź. Omdat we tenslotte Belgen zijn werden we prompt lid van de CCB. Op dit treffen leerden we ook enkele mensen kennen, die we nu nog steeds op de bijeenkomsten van de BOCC vzw tegenkomen. Het is vooral Yvette, toen nog "Ma Flodder", die later een belangrijke rol zou spelen bij de oprichting van de BOCC vzw.

Vele bijeenkomsten volgden dit eerste op, we waren tenslotte lid  van 2 clubs. Intussen hadden we ook zelf al tweemaal een treffen te  Westerlo georganiseerd. Ook naar de bijeenkomsten van de Franse club, RCCF, gingen we regelmatig. Nancy kende Edward Descamps nog vanuit haar  kinderjaren, ze hadden nog samen in de zandbak gespeeld. Hij is een  Antwerpenaar die in Parijs woont en heeft de RCCF mee opgericht. Toch ging alles niet altijd van een leien dakje. De Belgische CCB kwam immers niet echt goed op gang en de club hield eigenlijk op te  bestaan. Er restte ons niets anders dan lid te blijven van de Nederlandse club.

In juli 2001 kregen we dan een brief van Yvette de Coninck. Om het Belgische oldtimer caravangebeuren een nieuwe kans te geven, wou ze een nieuwe Belgische club oprichten. We kwamen in augustus 2001 bij elkaar in Houyet. Om eerst na te gaan of dit wel een kans had en om te kijken of er wel genoeg interesse voor een nieuwe club bestond (we wilden niet dezelfde fouten maken als de CCB), zijn we niet onmiddellijk van start gegaan met een bestuur, doch met  een co÷rdinatieteam. Men heeft mij toen gevraagd dit team te leiden, een naam en een embleem voor de club te bedenken.

In april 2002 hebben we dan in Stekene,  ondanks dat we maar met 15 caravans waren, het er toch maar op gewaagd en de club opgericht. Ik werd op algemene vraag voorzitter, Bob werd  ondervoorzitter, Lydie secretaris-penningmeester, Yvette ging voor Den Trekker zorgen en omdat we met 5 wilden zijn, hebben we Erica gevraagd om als evenementenco÷rdinatrice in het bestuur te komen.
De BOCC vzw was geboren!

Dat de eerste jaren niet altijd van een leien dakje liepen zal elk toenmalig bestuurslid u zeker kunnen bevestigen. We waren dan ook vrij ambitieus, we beseften immers dat dit de laatste kans was dat er in BelgiŰ een oldtimer caravanclub zou kunnen zijn. We gingen zelfs  internationaal meespelen. Op het Internationale treffen te Nederland in  2002, een maand nadat we opgericht waren, gaven we al te kennen dat we in 2004 het Internationale treffen in BelgiŰ zouden organiseren. Ondanks dat de andere clubs een zeker scepticisme hieromtrent hadden, hebben we dit wel gedaan. Iedereen van de 130 te Jabbeke aanwezige caravans zal kunnen bevestigen dat 'Les petits Belges', zoals Bob steeds zegt, er een prachtig Internationaal treffen van hadden gemaakt.

Intussen was Lydie spijtig genoeg overleden en drong zich een herschikking van het bestuur op. Bob werd voorzitter en intussen was Kris ons komen vervoegen om de redactie van Den Trekker over te nemen. Dankzij deze tandem, het initiatief van Yvette en de hulp van zovelen, is de BOCC vzw uitgegroeid tot een club van +/- 100 leden.

Van in het begin had ik Yvette duidelijk gemaakt dat ik mij ten  volle wou inzetten om de club mee op te richten, nu dat de club in volle expansie is, heb ik mij enigszins teruggetrokken om samen met Nancy  rustig te kunnen genieten van de gezellige bijeenkomsten die de BOCC vzw rijk is. Dat de club die wij samen met enkelen 5 jaar geleden  opgestart hebben, NU de echte Belgische Oldtimer Caravan Club is  geworden en elk treffen er nieuwe leden bijkomen, doet mij enorm veel  plezier.

 

Voor de brief van 'Ma Flodder' en eerste 'Nieuwsbrief' van het co÷rdinatieteam,  KLIK Hier voor het PDF docoment.

 

 

logo_transparant
headerbocc_transp
Zoeken
Page Franšais
English page
Deutsche Seite
FB BOCC niet leden
FB BOCC leden

enkel
BOCC leden

 niet leden